Duurzaam ondernemen
^

Duurzaam ondernemen

EM2 is klaar voor de toekomst

Bij EM2 beschikken we over een ‘niet lullen maar poetsen’ mentaliteit. En dus voeren we geen eindeloze discussies over duurzaam ondernemen, bewust bouwen, sustainable development en ‘een betere wereld.’ Wij doen gewoon groen. Wil je weten hoe? Lees hieronder hoe wij onze visie tot uitwerking brengen op dagelijkse basis.

Duurzaam ondernemen

We nemen je mee van buiten naar binnen en alles daartussenin en stellen je graag voor aan onze duurzame partners. Samengevat:

>> We hebben zonnepanelen en een accupakket en zijn daarmee eerste podium van Europe dat grotendeels zelfvoorzienend is in stroom.
>> Ons gebouw is gebouwd op basis van cradle-to-cradle, wat er op neer komt dat het helemaal uit elkaar gehaald kan worden.
>> In het gebouw en interieur zijn veel gerecyclede materialen gebruikt.
>> Onze huiswijnen zijn biologisch. Veel bar en keuken producten komen van regionale producenten of leveranciers.
>> We zijn de eerste duurzame evenementenlocatie van Groningen dat definitief afscheid heeft genomen van zacht plastic bekers. Wij werken met glaswerk of hardcups.

Het Gebouw: Een materialenbank voor de toekomst


Allereerst: het pand. Voor de bouw van het EM2 pand is er gebruik gemaakt van (grotendeels) gerecyclede materialen. Denk hierbij aan stalen spanten, houten pallets, zeecontainers voor de opslag en steenschotten voor de vloer. Alleen bij de spanten hebben we een minimum aan betonfundament toegepast. Het gebouw is ontworpen en gerealiseerd volgens het Cradle-to-cradle principe. Dit betekent dat de constructie uit elkaar kan worden gehaald en alle materialen opnieuw gebruikt kunnen worden, in plaats van dat deze op de vuilnisbelt eindigen. De EM2 kan sowieso tot 2030 op het voormalige Suikerunie terrein blijven staan. Dat is lang maar niet voor eeuwig. We hebben dit project zelf ontworpen en ontwikkeld samen met De Boer Staalbouw.

Daarom is er rekening gehouden met de herbruikbaarheid van de materialen, nadat ze hun ‘tijdelijke functie’ zijn verloren. Eigenlijk kun je de EM2 zien als één groot bouwpakket; alles kan weer uit elkaar worden gehaald en ergens anders worden opgebouwd. Ook de rest van het buitenterrein, zoals het terras, is gemaakt van gerecyclede materialen en door middel van het planten van bomen, struiken en bloemen willen we ook dit deel van de EM2 vergroenen. Binnenin het gebouw hangen Led-lampen door de hele zaal, is de bar gemaakt van pallets en hout van Staatsbosbeheer en bestaat de verdere inrichting uit tweedehands meubels.

Leuk weetje over de bar: De planken die gebruikt zijn voor de bar zijn ook gebruikt voor de gevel van het gebouw en zijn gemaakt van bomen uit Drenthe. Bij Staatsbosbeheer hebben we bomen gekocht, die eerder in Grolloo stonden. Staatsbosbeheer oogst namelijk op een duurzame manier hout. Meer hierover lees je hier. Het geld wat we hebben betaald voor deze bomen wordt door Staatsbosbeheer onder andere besteed aan onderhoud van de bossen en nieuwe bebossingsprojecten. Hier vind je meer over hun projecten.

Energie-, warmte en watervoorzieningen


Waar we best wel een beetje trots op zijn: De EM2 is de eerste evenementenlocatie van Nederland die zelfvoorzienend is op het gebied van energieopwekking! Wij werken namelijk met de nieuwste generatie zonnepanelen van Huawei en doen mee aan een innovatieproject voor solar opslag. Op het dak van ons gebouw bevinden zich maar liefst 136 zonnepanelen die accu’s voor energieopslag – met een opslagcapaciteit van 50 kW – bevatten. Dit project is aangelegd door Koolen Solar, een organisatie die tevens investeert in onderzoek en innovatie op gebied van zonnepanelen en opslag.

Wat we nog meer opslaan is regenwater. We vangen van het dak van de EM2 momenteel 5000 liter regenwater op in opslagtanks. Deze capaciteit wordt nog verder uitgebreid. Het water gebruiken we in droge periodes voor het besproeien van de terrastuin, zodat we hier geen drinkwater voor hoeven te gebruiken.

Voor het verwarmen van het gebouw gebruiken we blauwe diesel in plaats van fossiele brandstoffen. Blauwe diesel wordt gemaakt van plantaardige afvalolie en allerlei andere hernieuwbare grondstoffen en is daardoor een goede, duurzame optie. Deze blauwe diesel wordt geleverd door Wiersema olie / Future Fuels.

Assortiment van de bar en keuken


Niet geheel onbelangrijk bij de EM2: de bar en de keuken. Wil je een lekker drankje halen bij ons aan de bar, dan krijg je deze niet in een wegwerpplastic beker, maar gewoon in een glas. Je glas kan gevuld worden met verschillende lekkere dranken. Zo schenken wij standaard biologische huiswijnen van locale wijnleveranciers. Ook nemen we af van lokale makers zoals als Bax bier, Doggerland cider, Moj limonade, Folkinge Brew of Hooghoudt dranken.  Als bierleverancier hebben we Grolsch gekozen. Dit omdat Grolsch de grootste groene brouwerij van Nederland is en een circulair programma heeft waarmee ze in 2025 energieneutraal willen zijn. Ze focussen zich dan ook op CO2-reductie, circulaire verpakkingen, het verminderen van watergebruik en meer. En daar staan wij natuurlijk vierkant achter.

Ook voor de levering van voedsel gaat onze voorkeur uit naar lokale en kleine ondernemers en houden we de afstand tussen de boer en jouw bord graag klein. Alleen wanneer dit niet mogelijk is, kijken we naar leveranciers buiten Groningen. Dit doen we om de keten zo kort mogelijk te houden en de lokale arbeidsmarkt te stimuleren. Zo kopen we brood in bij Broodje van Eigen Deeg, halen we gebak, brownies en koek van lokale producenten als Knol’s koek en Brownies & Downies. Een lijstje van onze producten en ingrediënten, geleverd door onze favoriete lokale leveranciers vind je hier.

Grote producties


Grote producties zullen bij EM2 nooit een reden zijn om van onze dagelijkse groene werkwijze af te wijken. Zo huren we voor het interieur extra meubels in bij lokale leveranciers, hebben we een vaste lokale cateraar ‘Smaak van het Noorden’ en gebruiken herbruikbaar serviesgoed en tafelgerei. Wanneer dit laatste niet mogelijk is, gebruiken we biologisch afbreekbare materialen van bijvoorbeeld mais of een ander soort organisch materiaal. En altijd, maar dan ook altijd – dus ook bij grote producties – scheiden we papier, glas en restafval en maken we gebruik van afbreekbare schoonmaakmiddelen.

Ook waren we de eerste evenementenlocatie van Groningen dat definitief afscheid nam van zacht plastic. In plaats daar van werken we gedurende grote evenementen met hardcups. Deze worden geleverd en onderhouden door Cupstack.

Oftewel: Groen moet je gewoon doen!

Zo zijn er nog veel meer zaken als het aankomt op duurzaam ondernemen. Waar het om gaat, is dat we ons bij iedere schakel in het bedrijfsproces afvragen: “Wat is een duurzame, doch haalbare en betaalbare, oplossing?”. Ook bij de keuze voor een duurzame bank. We vinden het namelijk belangrijk dat banken investeren in duurzame en maatschappelijk verantwoorde projecten. Deze groene bedrijfsvoering zien we vooral als een dagelijkse uitdaging waar we graag mee bezig zijn, ondanks dat we nog lang niet helemaal klimaatneutraal zijn.

Minder milieu impact maken? Ook de duurzame kant van uw bedrijf of organisatie extra benadrukken? Dan zijn wij de uitgelezen duurzame evenementenlocatie hiervoor! Ook zijn we benaderbaar voor lezingen en advies over duurzaam ondernemen en bouwen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.