Duurzaam Podium
Duurzaam ondernemen en groene innovaties staan hoog op de agenda. Wilt u deze kant van uw bedrijf of organisatie extra benadrukken? Dan zijn wij de uitgelezen locatie hiervoor.
Bij EM2 beschikken we over een ‘niet lullen maar poetsen’ mentaliteit. En dus voeren we geen eindeloze discussies over duurzaam ondernemen, bewust bouwen, sustainable development en ‘een betere wereld.’ Wij doen gewoon groen.
HET GEBOUW*
- EM2 is vanuit het Cradle-to-cradle principe ontworpen en gerealiseerd. Het gebouw is zo ontworpen dat de constructie kan worden gedemonteerd en ergens anders kan worden opgebouwd of dat de aparte onderdelen kunnen worden hergebruikt.
- Het gebouw en het interieur zijn veelal opgetrokken uit hergebruikte materialen die ook na een eventueel vertrek van het Suikerunie terrein hun waarde behouden. Denk hierbij aan metalen spanten, steenschotten als vloer en zeecontainers als opslag.
- Bij Staatsbosbeheer hebben we bomen uit Drenthe gekocht. Bomen die eerder stonden in Grolloo. De opbrengst gaat naar onderhoud en bebossing. De boomstronken hebben we in planken laten zagen en voor de gevel en het interieur gebruikt.
- De 600m2 planken op de gevel zijn bewerkt met een door onszelf ontwikkelde ‘verf’ op basis van gekookte lijnolie en duurzame groene bestandsdelen.
- We vangen van het dak van de EM2 momenteel 7000liter regenwater op in opslagtanks. Deze capaciteit wordt nog verder uitgebreid.
Dit water gebruiken wij in droge periodes voor het besproeien van de terrastuin.
DE INVULLING
- Nagenoeg al onze lampen zijn led.
- We tappen Kornuit bier. Dat wordt door Grolsch gebrouwen in letterlijk de groenste (grote) brouwerij van Nederland en wellicht een van de duurzaamste brouwerijen ter wereld. Grolsch heeft een circulair programma en wil in 2025 energieneutraal zijn.
- Onze huiswijnen zijn biologisch én veganistisch.
- Veel objecten in ons interieur zijn unieke vondsten die we hebben weten te veroveren door rond te struinen over tweedehands markten in Nederland.
- We zijn hard bezig met het vergroenen van ons terrein. Dit doen we in de vorm van het planten van bomen, struiken en bloemen.
- We verwarmen in de winter de EM2 met niet fossiele brandstof. We werken met de Blauwe diesel gemaakt uit reststoffen.
DAGELIJKSE GANG VAN ZAKEN
- We schuwen het gebruik van wegwerpplastic. Bij ons krijg je aan de bar dan ook gewoon een glas water en geen plastic-flesje. Bij grote concerten en feesten maken we gebruik van herbruikbaar hardplastic. De disposables die wij en onze cateraar gebruiken zijn van mais of een ander soort organisch materiaal.
- We maken gebruik van afbreekbare schoonmaakmiddelen.
- We maken altijd de overweging of er een vegetarische of vegan optie is.
- Moeten er snel zaken worden geregeld of spullen gehaald in de buurt? Dan pakken we onze cargo elektrische fiets.
- Voor leveringen gaat onze voorkeur uit naar lokale en kleine ondernemers.
En zo zijn er nog veel meer zaken. Waar het om gaat is, dat we ons bij iedere schakel in het bedrijfsproces afvragen: “Wat is een duurzame, doch haalbare en betaalbare, oplossing?” We zijn nog lang niet helemaal klimaatneutraal maar zien deze groene bedrijfsvoering vooral als een dagelijkse uitdaging waar we graag mee bezig zijn.
Wil je nóg meer weten? We zijn ook benaderbaar voor lezingen en advies over duurzaam ondernemen en bouwen. Neem dan contact met ons op.
*TOELICHTING
EM2 kan sowieso tot 2030 blijven staan op het voormalige Suikerunie terrein. Dat is lang, maar niet voor eeuwig. Bij de bouw hebben we daarom direct meegenomen hoe we de boel weer netjes kunnen achterlaten. We hebben daarom Cradle-to-Cradle bouw als uitgangspunt genomen. Hierbij wordt er rekening gehouden met de bruikbaarheid van materialen nadat ze hun ‘tijdelijke functie’ hebben verloren. EM2 is één groot bouwpakket; alles kan weer uit elkaar worden gehaald en ergens anders worden opgebouwd, of de materialen kunnen afzonderlijk weer worden ingezet. We hebben een minimum aan betonfundament toegepast (alleen bij de spanten). Daarnaast is het pand extra geïsoleerd waardoor het de warmte in de winter goed vasthoudt en het binnen in de zomer lekker koel blijft.
Hoe bouw je een circulaire concertzaal?
De basis van het idee om een gebouw als “materialen bank van de toekomst” te gebruiken komt ook terug in het hergebruik van materialen die zijn waarde blijven behouden. Zo zijn de stalen spanten gerecycled en maken we gebruik van containers als opslag. Die zijn over 10 jaar waarschijnlijk meer waard dan ze bij aanschaf hebben gekost met het oog op het schaarser worden van metaal. De ondergrond van ons pand is niet van gestort beton maar van H-klinkers met daarover een vloer van gebruikte steenschotten. Er is lang nagedacht over de akoestische eigenschappen voor een moderne zaal met meerdere toepassingen. Voor zowel spraak als muziek is de EM2 akoestiek uniek te noemen.
We vertellen graag meer over het bouw concept. Neem gerust contact op voor meer informatie.
Stay updated on our moves