Sluiten

DUURZAAM ONDERNEMEN

Duurzaam ondernemen, bewust bouwen, sustaineble development. Mooie termen maar vaak ook hol. Ze komen voorbij in beleidsstukken en in wensprofielen en blijven zweven boven discussies over “een betere wereld”. Bij EM2 zijn we van niet lullen maar poetsen. Wij dóén groen. We weten het niet zeker maar vermoeden wel dat we daarom één van de duurzaamste podia van Nederland zijn.

Het Gebouw*

 • Het gebouw is vanuit het Cradle-to-cradle principe ontworpen en gerealiseerd. De loods kan uit elkaar worden gehaald er ergens anders worden opgebouwd.
 • Het gebouw en het interieur is opgetrokken uit veel hergebruikte materialen die ook hun waarde behouden na het eventuele vertrek van het Suikerunie terrein, zoals metalen spanten, steenschotten als vloer en zeecontainers als opslag.
 • We hebben bij Staatsbosbeheer bomen uit Drenthe gekocht die we in planken hebben laten zagen voor de gevel en voor het interieur.
 • De planken van de gevel zijn bewerkt met een zelf ontwikkelde “verf” op natuurlijke basis van gekookte lijnolie, roest en meel.

De Invulling

 • Nagenoeg al onze lampen zijn led.
 • We tappen Kornuit, dat wordt gebrouwen door Grolsch in letterlijk de groenste (grote) brouwerij van Nederland, en wellicht één van de duurzaamste brouwerijen ter wereld. Grolsch heeft een circulair programma en wil in 2025 energieneutraal zijn.
 • Veel objecten voor het interieur en techniek zijn tweedehands.
 • Onze vaste cateraar zit letterlijk om de hoek, dus geen heen en weer gerij.
 • Nee, we zij niet helemaal heilig. We verwarmen de grote zaal met een diesel kachel. Deze proberen we alleen aan te hebben als er een evenement is om het gebruik te minimaliseren. Ons kantoor en backstage verwarmen we met een pellet kachel.
 • We zijn hard bezig met het vergroenen van ons terrein in de vorm van het planten van bomen en veel bloemen en planten waar insecten dol op zijn.

Dagelijkse gang van zaken

 • We schuwen het gebruik van wegwerp plastic. Bij de bar krijg je dan ook gewoon een glas water en geen plastic flesje. Bij grote concerten en feesten maken we gebruik van herbruikbaar hardplastic. De disposables die wij en onze cateraar gebruiken zijn van mais of ander organisch materiaal.
 • We maken gebruik van afbreekbare schoonmaakmiddelen.
 • Als er eten over is wordt dit gevoerd aan onze varkens. Zij zorgen ook voor natuurlijke bemesting van de tuin.
 • We maken altijd de overweging of er ook een vegetarische of vegan optie is.

En zo zijn er nog veel meer zaken. Waar het om gaat is dat we in het bedrijfsproces bij elke schakel ons afvragen “Wat is een duurzame, doch haalbare en betaalbare, oplossing?”. We zijn nog lang niet helemaal neutraal maar zien dit vooral als een dagelijkse uitdaging waar we graag mee bezig zijn.

Wil je nóg meer weten? We zijn ook benaderbaar voor lezingen en advies over duurzaam ondernemen en bouwen. Neem dan contact met ons op. 

 

*Meer toelichting

EM2 kan sowieso tot 2030 blijven staan op het Suikerunieterrein. Dat is lang, maat niet voor eeuwig. Bij de bouw hebben we daarom direct meegenomen hoe we de boel weer netjes kunnen achterlaten. We hebben daarom Cradle-to-Cradle bouw als uitgangspunt genomen. Hierbij wordt er rekening gehouden met de bruikbaarheid van materialen nadat ze hun ‘tijdelijke functie’ hebben verloren. EM2 is één groot bouwpakket: alles kan weer uit elkaar worden gehaald en ergens anders worden opgebouwd, of de materialen kunnen afzonderlijk weer worden ingezet. We hebben een minimum aan beton fundament toegepast (alleen bij de spanten). Daarnaast is het pand extra geïsoleerd waardoor het de warmte in de winter goed vasthoud, en in de zomer lekker koel blijft.

Een gebouw als “Materialen bank van de toekomst” komt ook terug in het hergebruik van materialen die zijn waarde blijven behouden. Zo zijn de stalen spanten gerecycled en maken we gebruik van containers als opslag, die over 15 jaar waarschijnlijk meer waard zijn dan bij aanschaf met het oog op het schaarser worden van metaal. De ondergrond is niet van gestort beton maar van H-klinkers met daarover een vloer van gebruikte steenschotten.

Wil je nóg meer weten? We zijn ook benaderbaar voor lezingen en advies over duurzaam ondernemen en bouwen. Neem dan contact met ons op.