Sluiten

Blog #6

Het plaatsen van containers en de akoestische binnendoos

En toen was het alweer tijd voor Blog #6! De afgelopen tijd zijn de muren en containers geplaatst. Want muren zijn verdomd handig. Tegen wind en andere weersomstandigheden en om eventuele geluidsoverlast te beperken. Maar muren komen in vele soorten en maten. Het was onze missie om wanden te vinden die de akoestiek van het gebouw zo goed mogelijk stimuleren. We hebben daarom een hoop berekeningen laten maken zodat jij straks de meest optimale geluidsbeleving in de EM2 kan beleven. Dit in combinatie met ervaringen van verschillende zalen in Nederland en de rest van de wereld heeft erin geresulteerd dat we een uniek systeem voor onze wanden hebben ontwikkeld.

Tegen het stalen frame van het casco wordt een zogenaamde “binnendoos” bevestigt. De wandplaten hiervan zijn geperforeerd. Als de eerste laag stalen perfoplaat is aangebracht kan begonnen worden met het plaatsen van een laag geluidsabsorberend materiaal. Door de minuscule openingen in de plaat zal het geluid worden geabsorbeerd door het isolatiemateriaal achter de wanden. Dit is een belangrijk onderdeel van ons akoestisch plan voor de zaal.

Als vierde laag komt er een buitenwand van stro. Dat belooft nog een aardige klus te worden. Maar daarover meer in een volgende blog!

Verder hebben we een aantal goed geïsoleerde containers aan de buitenkant van het gebouw geplaatst. Dit bleek nog een behoorlijk precies werkje maar na een paar uur stonden de containers keurig waterpas. We willen de zaal graag optimaal gebruiken, daarom hebben we ervoor gekozen om de containers die dienst gaan doen als opslag- en bedrijfsruimte extern geplaatst. Een container in de zaal zal wel omgebouwd worden tot garderobe.

Het kozijn voor het metershoge raam in de voorgevel is ondertussen ook geplaatst. Ter zijner tijd zullen hier maar liefst 16 ramen in worden gezet. Uiteraard met veiligheids- en HR+++ glas.

Dit alles in goede samenwerking en in opdracht uitgevoerd door de Boer staalbouw uit Leek.

We maken ons nu op voor de volgende fase: het plaatsen van het dak!