Sluiten

BLOG #4 BEGIN VAN DE GEVEL

Begin van de gevel

De voorgevel van de EM2 krijgt de looks en feel van een Amerikaanse Red Barn. We willen dit op een zo natuurlijk mogelijke en duurzame wijze realiseren.

Stap 1 //  Van dik hout zaagt men planken

Staatsbosbeheer heeft een mooie partij boomstammen geleverd voor onder andere de gevel. Leuk om te weten is dat deze bomen zijn gekapt in Grolloo, we beschikken straks dus over heus blues hout! Dichter bij huis zoveel hout halen is bijna niet mogelijk. De inkomsten die Staatsbosbeheer aan de verkoop verdient gaan naar het onderhoud van Nederlandse bossen; zo zien wij dat graag. De boomstammen zijn op het terrein van “Bert Hout”, een houtzagerij bij De Groeve, in planken gezaagd. Hout dat niet is gezaagd tot plank zal elders worden verwerkt in het pand en worden gebruikt voor de afwerking en meubilair.

Stap 2 //  Zelf verf maken. Op zoek naar de mooiste kleur

Na het zagen en het goed laten drogen van de planken was de tijd aangebroken om ze te behandelen. We hebben gekozen voor een recept op basis van gekookte lijnolie in plaats van chemische verf. Dit om verschillende redenen. Ten eerste is dit een natuurlijke manier om het houtwerk te kleuren, niet schadelijk voor mens en dier en makkelijk verwerkbaar. Ook in kleur geeft dit het gewenste resultaat. We gebruikten een traditionele kleur die geweldig bij het EM2 idee past. Al eeuwen worden boerderijen op deze wijze op kleur gebracht. Vroeger werden er verschillende producten gebruikt om de olie op kleur te brengen. Zo zijn er verhalen bekend van het mengen van koeienbloed met lijnolie. Wij hebben het gehouden bij een wat vriendelijkere benadering met eenvoudige producten. Naast de praktische uitvoerbaarheid is werken met natuurlijke lijnolieverf ook een veel goedkopere optie. Dit mengsel is vele malen goedkoper dan chemische verf.

 

Na enig onderzoek met natuurlijke pigmenten en een paar testjes met ijzeroxide (bruine roest), lijnolie en bloem/meel hebben we een mengsel weten te maken wat de gewenste kleur geeft aan het houtwerk van de EM2. Op de industriële lokatie van het voormalige suikerunie terrein staan nog twee oude baksteenrode gebouwen, ons streven was dan ook om een passende kleur te vinden die opgaat in deze historische omgeving.

Met behulp van een dompelbad zijn maar liefst 360 planken geverfd. Doordat de verf steeds per batch van 50 liter wordt gemaakt, verschillen de de planken licht van kleur wat diepte zal geven aan de grote gevel.